wtorek, 14 czerwca 2011

Babeczki z truskawkami


To moja ulubiona wersja szybkich, lekkich i smakowitych babeczek. Dodatkowo, przygotowuje się je bardzo szybko. 
Dzieciaki je uwielbiają!


Babeczki z truskawkami

ilość: około 18 sztuk
____________

125 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
3 jaja
125 g mąki pszennej
125 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów
100 g  jogurtu naturalnego
200 g truskawek
____________

Mąki przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia i migdałami.

Masło miksuję z cukrem pudrem i solą na puszystą masę.

Dodaję kolejno jajka, a następnie stopniowo mąkę i jogurt, cały czas miksując.
Ciastem napełniam formy muffinkowe (wyłożone papierowymi foremkami lub natłuszczone i wysypane bułką tartą).

Truskawki kroję na ćwiartki i wciskam w babeczki (jedna średnia truskawka na jedną babeczkę).

Piekę 20 minut w 180 stopniach. Studzę na kratce.

3 komentarze:

  1. cudne truskawkowe słodkości :-) też je uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że prawdziwe truskawki są tak krótko :(
    Ale i tak się cieszę, bo mam własne! Te są cudownie słodkie i soczyste, choć niezbyt duże.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też ostatnio piekłam z truskawkami, ale z trochę innego przepisu. Twoje prezentują się doskonale! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń