poniedziałek, 21 lipca 2014

Chłodnik gruszkowy


Od zawsze uwielbiałam gruszki! I choć miłość do samych owoców przez lata troszkę zmalała, to ta zupa należy do moich ulubionych letnich przyjemności!
Jej konsystencja może się zmieniać, czasami wolę bardziej zawiesistą, czasami mniej, ale aromat i smak zawsze przywodzą mi na myśl beztroskie dzieciństwo, w którym królowała moja ukochana gruszka!


Chłodnik gruszkowy

ilość porcji: 4
____________

5 gruszek
2 goździki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 laska wanilii)
1 łyżka soku z cytryny
500 ml mleka
100 ml białego wina
1-2 łyżeczki skrobii kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
2 żółtka
cukier do smaku
szczypta soli
____________

Gruszki obieram i kroję na kawałki. Zalewam ½ litra wody (lub tak, aby były przykryte). Dodaję goździki, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Gotuję do miękkości, a następnie miksuję na krem.
Zmiksowane owoce łączę z mlekiem, przyprawiam cukrem i szczyptą soli.

Połowę wina mieszam ze skrobią i wlewam do wrzącej zupy, zagotowuję.
Kiedy zupa lekko przestygnie, pozostałe wino mieszam z żółtkami, hartuję i dodaję do zupy, energicznie mieszając.
____________

Podaję na zimno np. posypaną płatkami migdałów.

1 komentarz: