Lubię dynię przede wszystkim za jej kolor i formę. Często jednak po ugotowaniu staje się mdła i bez wyrazu. Ta zupa, to jedna z nielicznych wersji, która mi smakuje. Dodatek porów i kminku powoduje, że zupa ma swój charakter!
Krem z dyni na ostro
ilość porcji:4
____________
1 kg dyni
2 pory
1 ząbek czosnku
1 litr wywaru jarzynowego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
jogurt lub kwaśna śmietana do dekoracji
____________
Dynię obieram i miąższ kroję w kostkę.
Pory kroję w talarki.
W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam pory i posiekany ząbek czosnku. Smażę przez kilka minut cały czas mieszając.
Dodaję kminek oraz imbir i smażę jeszcze przez chwilę.
Do garnka wrzucam dynię i wlewam rosół.
Gotuję na małym ogniu około 30 minut.
Zupę miksuję lub przecieram, na końcu doprawiam solą i pieprzem.
____________
Podaję gorącą, udekorowaną np. kleksem jogurtu lub śmietany.
na ostro czyli tak jak lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńświetnie wydanie kremu z dyni!
OdpowiedzUsuń