wtorek, 27 stycznia 2015

Piersi kurczaka w sosie kaparowym


Zostałam zmotywowana do działania i teraz już się nie mogę wywinąć. Obiecałam, że będę częściej tutaj zaglądała i prezentowała nowe przepisy. Obiecałam, więc czym prędzej publikuję kolejny wpis.
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis, który już wielokrotnie uratował mi skórę, kiedy rodzinka słaniała się z głodu, a w lodówce znajdowałam tylko banalną pierś z kurczaka. Uwielbiam ten sos! Z ryżem, ziemniakami, a nawet z pieczywem smakuje wyśmienicie. 
Postarajcie się jednak o dobrego kurczaka, najlepiej wiejskiego lub zagrodowego, to robi różnicę!


Piersi kurczaka w sosie kaparowym
ilość porcji: 4
____________

600 g piersi kurczaka
1 łyżka oliwy lub klarowanego masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka wody lub lekkiego wywaru
1 łyżka octu winnego czerwonego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki kaparów
1 łyżka suszonego lub 2 łyżki świeżego rozmarynu
1 łyżka tłustej kwaśnej śmietany (najlepiej wiejskiej) - opcjonalnie
____________

Mięso kroję na mniejsze kawałki, solę i pieprzę. Smażę na rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5-7 minut, wyjmuję i trzymam w cieple.

Na patelnię wrzucam posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, podsmażam do zeszklenia. Dodaję wodę i ocet, gotuję 1 minutę.

Dodaję koncentrat, kapary i śmietanę (jeśli mam ochotę złagodzić kwasowość sosu).
W tym momencie sos można zmiksować i nawet przetrzeć, wtedy będzie bardzo aksamitny z lekkim posmakiem kaparów. Nie jest to jednak konieczne, szczególnie kiedy lubimy kapary i bardziej rustykalne sosy.

Do gorącego sosu dokładam mięso. Duszę jeszcze 5 minut.
____________
 
Najczęściej podaję z ryżem.

2 komentarze: