Ten przepis pochodzi z książki o daniach do przygotowania w kociołku, nad ogniskiem. Ja przygotowuję go równie często jako typowe danie obiadowe, podając najczęściej z kaszą lub kluseczkami. W wersji kociołkowej można go z powodzeniem podać w towarzystwie dobrego pieczywa.
Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym
ilość porcji: 4
____________
600 g polędwiczki wieprzowej
100 g sera pleśniowego (np. Lazur)
1/2 cebuli
2 łyżki oliwy
150 ml śmietanki (min. 22%)
sól, pieprz
____________
Na oleju podsmażam na złoto posiekaną drobno cebulę.
Następnie dodaję mięso pokrojone w paseczki oraz zmiażdżony czosnek, smażę przez chwilę.
Dolewam 1/2 szklanki wody i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.
Następnie dodaję pokruszony ser, a gdy się rozpuści dodaję śmietankę i doprawiam.
Do sosu można dodać świeże zioła, które wzbogacą smak, np. natkę pietruszki lub estragon.
Uwielbiam polędwiczki, uwielbiam ser pleśniowy. Pyszne danie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńświetna propozycja !
OdpowiedzUsuń