piątek, 27 maja 2011

Tarta ze szparagami


Szparagowego szaleństwa ciąg dalszy! Tym razem proponuję szparagi w wykwintnej tarcie. To doskonała propozycja na lekki obiad lub kolację. Wystarczy do tego prosta sałata i kieliszek białego wina, a posiłek zyska wyjątkowy charakter. Tarta doskonale daje się odgrzewać - wystarczy 10 minut w niezbyt gorącym piekarniku, więc często jadamy ją także na śniadanie.

poniedziałek, 23 maja 2011

Kurczak w cytrynie


Wiosną i latem niedzielne ciepłe popołudnia wolę spędzać w ogrodzie niż w kuchni. Właśnie dlatego zazwyczaj już w sobotę przygotowuję obiad na następny dzień. Tym razem przygotowałam kurczaka w cytrynie, który najlepiej udaje się właśnie o tej porze roku, kiedy dostępne są już świeże i aromatyczne zioła. 
Nic lepiej nie cieszy mych zmysłów jak połączenie świeżych aromatów cytryny i tymianku z energetycznymi kolorami: żółcią i zielenią.

niedziela, 22 maja 2011

Szparagi w sosie winegret


Ten przepis jest moją wersją przystawki, którą jadłam w jednej z restauracji Magdy Gessler. Właśnie oglądam jej program Kuchenne Rewolucje, więc myślę, że to idealny czas na publikację tego przepisu.
To kolejne zestawienie szparagów i pomidorów, bo właśnie zauważyłam, że to dosyć częsty duet w mojej kuchni. Można tutaj użyć również białe szparagi, chociaż ja wolę te zielone, za to że nie trzeba ich obierać, że są bardziej wyraziste w smaku i są niesamowicie zielone.

poniedziałek, 16 maja 2011

Chłodnik z botwinki


Pierwsze upału już za nami, a nadchodzą kolejne. Nic lepiej nie smakuje w ciepły wiosenny dzień, jak chłodnik z młodziutkiej botwinki. To kwintesencja wiosennych smaków, których jesteśmy tak spragnieni po długiej zimie!

Flan cukiniowy


Delikatne i aromatyczne ciasto, idealne jako wiosenna lub letnia przekąska. Można je przyrządzić z wyprzedzeniem i podawać następnego dnia w towarzystwie sałaty i pieczywa.

Mazurek krówkowy


To nasz ulubiony mazurek. Najbardziej czekają na niego oczywiście dzieci, i to nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim ze względu na rozwijanie z papierków i podjadanie krówek  :-)

Jajka z wędzonym łososiem


Oto szybki i elegancki sposób podania jaj, nie tylko z okazji wielkanocnego śniadania. 

Biała kiełbasa zawijana w ser i boczek


Jak urozmaicić wielkanocne śniadanie? Może podać niebanalnie przygotowaną białą kiełbasę? Dla mnie ten przepis to strzał w dziesiątkę! I chociaż wiem, że nie należy on do tych lekkich i dietetycznych, to moja miłość do boczku zwycięża!