czwartek, 16 grudnia 2010

Ciasteczka półfrancuskie z cukrem trzcinowym


Niesamowite w tych ciasteczkach jest ciasto, które dzięki ogromnej ilości masła (no cóż, to co dobre zawsze ma w sobie dużo masła) wyrasta podobnie jak klasyczne ciasto francuskie. Różnica jest taka, że ciasto francuskie składa się z warstw, natomiast w przypadku tego ciasta powstają niesamowite poduszeczki, które posypane cukrem nabierają bardzo przyjemnego karmelowego smaku.


Ciasteczka półfrancuskie z cukrem trzcinowym

ilość: około 50 sztuk
____________

350 g mąki
300 g masła
2 żółtka
1 jajo
100 g gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
szczypta soli

pół szklanki brązowego cukru trzcinowego (najlepiej gruboziarnistego)
____________

Mąkę przesiewam, mieszam z solą i siekam z masłem.

Dodaję żółtka, 1/2 roztrzepanego całego jajka oraz jogurt i wyrabiam ciasto (ja wszystkie składniki mieszam w melakserze).  Jeżeli ciasto się lepi, można dodać odrobinę mąki.

Ciasto owijam  folią i wkładam na kilka godzin do lodówki (można także na pół godziny włożyć do zamrażarki).

Na posypanej mąką stolnicy wałkuję ciasto na grubość ok. 5 mm. Radełkiem lub nożem wycinam z ciasta romby (o boku 6-7 cm). 

Pozostałe pół jajka roztrzepuję  i smaruję nim ciastka, obficie posypując cukrem.

2 komentarze:

  1. Oj podobają mi się te ciasteczka. W sumie nie wiem czy robiłam już ciasto półfrancuskie.
    A masło i ciastka to nierozerwalne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Są wspaniałe :). Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń