czwartek, 30 grudnia 2010

Kompot z suszu


Najwyższy czas aby podzielić się z Wami przepisami świątecznymi! A jest czym! Na pierwszy ogień prosty przepis na kompot z suszonych owoców. Najważniejsze w tym wypadku to zdobyć prawdziwe, najlepiej ekologiczne, suszone owoce, lub też samemu ususzyć je w sezonie. Nie dajcie się namówić na gotowe mieszanki sprzedawane w sklepach! Można w nich znaleźć wszystko poza naturalnością! Wyglądają ładnie, a jak spojrzymy na skład, to okazuje się, że straszą tam konserwanty, barwniki itp. A wystarczy jesienią ususzyć jabłka, śliwki, morele, gruszki... 


Kompot z suszu

____________

SUSZONE OWOCE:
morele
gruszki
jabłka
śliwki
figi

PRZYPRAWY:
2-3 goździki
kawałek kory cynamonu
miód
____________

Najważniejsze w tym przepisie jest takie ugotowanie owoców, aby wszystkie były jędrne, a nie rozgotowane.

Ja przygotowuję każde owoce osobno. 

Większe kroję na kawałki, tak aby wszystkie owoce były podobnej wielkości. 

W oddzielnych garnuszkach zalewam je przegotowaną gorącą wodą i odstawiam na godzinę.
Po tym czasie często okazuje się, że niektóre owoce nie wymagają już dalszego gotowania! Tak bywa często z gruszkami, śliwkami, figami i morelami.
Jabłka na ogół wymagają jeszcze gotowania, więc dodaję do nich korę cynamonową i goździki i gotuję, aż zmiękną.

Na koniec mieszam wszystkie owoce, uzupełniam ew. przegotowaną wodą, dosładzam miodem i gotowe!

Podaję mocno schłodzony!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz