sobota, 22 stycznia 2011

Migdałowa gwiazda



To ciasto piekę zwykle w okresie zimowym. Jest z zewnątrz chrupiące, a wewnątrz wilgotne. Można je przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc przykryte pergaminem, wtedy będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Podobnie jak keks smakuje nawet po kilku dniach i zupełnie nie przeszkadza, że z czasem wysycha.


Migdałowa gwiazda

ilość porcji: 12
____________

1 kostka masła
150 (200) g brązowego cukru
szczypta soli
sok i starta skórka z 1 pomarańczy
4 jaja
200 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g migdałów siekanych
100 g migdałów mielonych
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
80 ml likieru migdałowego Amaretto
____________

Mąkę  mieszam z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło miksuję z cukrem, solą  i startą skórką pomarańczową.
Dalej ucieram, dodając na zmianę jajka i mąkę. Wlewam sok.
Wrzucam siekane migdały i kandyzowaną skórkę pomarańczową, dokładnie mieszam.

Ciasto nakładam do formy (np. w kształcie gwiazdy, lub okrągłej o średnicy 24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Piekę 50 minut w 180 st., a następnie jeszcze 30 min w 150 st.

Jeszcze gorące ciasto smaruję z dwóch stron likierem migdałowym (za pomocą pędzelka).
Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz