niedziela, 9 stycznia 2011

Łosoś pieczony z pesto


Kiedy za oknem szaro i buro mam ochotę na kolory. Dzisiaj postawiłam na zielony! Ten łosoś pod zielonym płaszczykiem pesto to danie błyskawiczne i niesamowicie smaczne. Uwielbiam takie dania, które szczególnie w niedzielę, nie wymagają ode mnie zbyt wiele...


Łosoś pieczony z pesto

ilość porcji: 4
czas przygotowania: do 30 minut
____________

filet z łososia o wadze ok. 600 g
2 łyżki sosu pesto
1 cytryna
____________

Cytrynę dokładnie myję, przelewam wrzątkiem, ścieram skórkę.
Łososia myję, osuszam, skrapiam sokiem z cytryny.

Pesto mieszam ze skórką cytrynową i rozsmarowuję na wierzchu łososia.|

Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Piekę ok. 12-15 minut, w zależności od grubości filetu.

Podaję z piure z groszku i ziemniakami.

1 komentarz: