Sezon szparagowy w pełni, prawie codziennie przyrządzam coś z tych smacznych warzyw. Dzisiaj proponuję szybką i lekką zupę. Można ją przygotować na wywarze z warzyw, chociaż ja wolę na wywarze szparagowym, który pozostaje mi np. po gotowaniu szparagów, który zjadam w sałatce. Zostawiam taki wywar w lodówce i wykorzystuję następnie jako bazę do zupy. Kiedyś przygotowywałam taki wywar z obierek i odciętych końcówek, jednak jest to ryzykowne, bo są one często dość gorzkie.
Zupa szparagowa z sałatą
ilość porcji: 4 (dla bardzo bardzo głodnych 2)
____________
1 pęczek białych szparagów
sól, cukier
1 mała łyżeczka masła
1 mała główka sałaty lodowej
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
biały pieprz
100 ml śmietanki 12%
____________
Szparagom odcinam zdrewniałe końcówki, obieram je i kroję na 2 cm kawałki.
Wrzucam do 1 litra wrzątku (lub najlepiej wywaru, który pozostał mi po gotowaniu szparagów np. do sałatki) dodaję szczyptę soli i cukru oraz masło. Gotuję 10 minut.
Liście sałaty kroję w cienkie, niezbyt długie paseczki, dodaję do zupy.
Zupę doprawiam i mieszam ze śmietanką.
Chyba nadeszła pora udać się na targ i zakupić szparagi. Smakowita zupka;)
OdpowiedzUsuńnabrałam ochoty na tą zupę... wygląda tak smakowicie i moje ukochane szparagi! zapraszam na mojego nowego bloga, dopiero go rozkręcam, wiec licze na opinie!
OdpowiedzUsuńhttp://mianoo.blogspot.com/ poozdrawiam i chyba ide do sklepu po szparagi.
Ach,jak mi się chce szparagów! Wspaniała zupa :)
OdpowiedzUsuńI jak tam Wasze zupy szparagowe? Skończyło się tylko na planach, czy może udało Wam się coś wyczarować ze szparagów? Może niekoniecznie zupę?
OdpowiedzUsuń