sobota, 20 lipca 2013

Szaszłyki z indyka z kiełbaskami


Po krótkiej przerwie wracam, tym razem z przepisem typowo letnim, grillowym.
Lubię ten przepis, ponieważ nie jest banalny, a przy okazji dość prosty i szybki do przygotowania. Jest to oczywiście również smaczne danie, bo tylko takie prezentuję Wam tutaj na blogu :)


Szaszłyki z indyka z kiełbaskami

ilość porcji: 6
____________

400 g piersi z indyka (4 plastry)
4 łyżki musztardy (ja lubię dodawać pełnoziarnistą)
4 frankfurterki
1 łyżka oliwy lub oleju
sól i pieprz
____________

Mięso starannie rozbijam. Nie może być zbyt cienkie, po prostu tak grube, aby dało się z łatwością zawijać.
Każdy plaster mięsa oprószam solą i pieprzem, smaruję musztardą.

Na każdym kawałku wzdłuż krótszego boku układam po jednej kiełbasce i mocno roluję. Roladki kroję w grube plastry (po ok. 2 cm), nadziewam na patyczki (po 4-5 krążków na patyczek).
Szaszłyki smaruję oliwą.

Piekę przez ok. 15 minut (niezbyt długo, bo wyschną), kilkakrotnie odwracając.

4 komentarze:

  1. Nie widziałam jeszcze takiej potrawy, ale to może być super alternatywa dla zwykłej kiełbasy z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Niby kiełbaska jest, ale nie taka typowa i tłusta :)

      Usuń
  2. wyglądają świetnie:) fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wyglądają, naprawdę. Coś zupełnie innego , pysznego:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń