Ten przepis czekał na dodanie prawie rok, no i się doczekał :) Bardzo fajny i szybki sposób na śledzie, nie tylko świątecznego!
Tatar ze śledzi
ilość porcji: 6
____________
250 g matiasów
70 g ogórków kiszonych lub konserwowych
70 g marynowanych grzybków
20 g papryki marynowanej
8 czarnych oliwek
1 cebula
pieprz
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy – z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżeczka posiekanej natki
____________
Śledzie moczę w ziemnej wodzie przez godzinę, zmieniając wodę dwukrotnie.
Tak przygotowane śledzie osuszam i kroję kosteczkę.
Cebulę siekam.
Ogórki, grzybki, paprykę i oliwki kroję w kostkę.
Wszystkie składniki mieszam i doprawiam.
Wygląda świetnie:) nie jadłam takiego dania:D
OdpowiedzUsuńPolecam, to jedna z moich ulubionych wersji śledzia!
UsuńSmakowicie się zapowiada. Bardzo lubię śledzie :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że u mnie w domu taki śledź znikłby błyskawicznie, świetny przepis.
OdpowiedzUsuńFantastyczny jest ten tatar. Ja dałem ogórki konserwowe z papryką w zalewie chili z Pińczowa. Dodały pikantności potrawie. Tatar został pochłonięty błyskawicznie, będę musiał robić większą ilość, żeby coś dla mnie też zostało. Dziękuję za wspaniały przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń