niedziela, 8 grudnia 2013

Śledzie Królowej Sylwii



Nadchodzą święta, czas uzupełnić dział przystawek rybnych. Te śledzie należą do moich ulubionych. Ich przygotowanie zabiera troszkę czasu, jednak uważam, że warto!


Śledzie Królowej Sylwii

ilość porcji: 6
____________

250 g matiasów
3 łyżki kaparów z zalewy
2 szalotki
3 ogórki konserwowe
50 g grzybów w occie
1 jabłko (słodkie)
1 szklanka jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki majonezu
½ łyżeczki cukru pudru
sól, pieprz
1 szczypta chili
____________

Śledzie moczę w ziemnej wodzie przez godzinę, zmieniając wodę dwukrotnie.
Tak przygotowane śledzie osuszam i kroję w skośne kawałki o szerokości około 2 cm.

Kapary, cebulę, grzyby i korniszony siekam i łączę z pokrojony w drobną kosteczkę jabłkiem.
Jogurt mieszam z majonezem i doprawiam.
W naczyniu układam warstwami śledzie, posiekane dodatki i polewam sosem.

Odstawiam do lodówki, najlepiej na noc, aby aromaty się połączyły.




4 komentarze:

  1. Już niedługo rozpocznie się świąteczny śledziowy szał związany ze świętami. Nie mogę się doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Te śledzie robię co roku, już od kilkunastu lat!

      Usuń