I jeszcze przepis na słodkie co nieco. To bardzo smaczny drobiazg do świątecznej kawy.
Praliny z pistacjami i likierem Bailey's
ilość: 20-25 sztuk
przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki
____________
80 g biszkoptów
80 g miękkiego masła
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka ciemnego kakao
20 g zmielonych migdałów lub orzechów
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki likieru Baileys (lub w wersji bezalkoholowej kremówki)
pistacje do obtoczenia (mogą być solone)
____________
Biszkopty bardzo drobno kruszę.
Czekoladę ścieram na najdrobniejszej tarce.
Łączę wszystkie składniki, zagniatając lub miksując.
Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczam w posiekanych pistacjach.
____________
Przechowuję w lodówce przez kilka dni.
Pyszne praliny!.
OdpowiedzUsuńśliczne kulki:)
OdpowiedzUsuńCudne pralinki :)
OdpowiedzUsuńCudne i przepyszne!
OdpowiedzUsuńWow ! Oczarowały mnie , uwielbiam pistacje :))
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast likieru Baileys można by użyć likieru kawowego Kahlua?
OdpowiedzUsuńJak myślisz.
Pozdrawiam ciepło.
Dorota
Myślę, że tak, w końcu kakao i kawa pasują do siebie :)
UsuńDziękuję Ci za odpowiedź.
UsuńW takim razie użyję Kahlua i dam znać jak wyszło :)
Dorota
Czy można użyć rozpuszczonej czekolady, zamiast startej, czy wówczas praliny nie wyjdą?
OdpowiedzUsuńalkimia
Obawiam się, że wtedy mogą być zbyt klejące, żeby je uformować. Chyba, że poczekasz aż masa przestygnie.
UsuńWesołych Świąt Aganiok! :)
OdpowiedzUsuń