Rozpoczynam już powoli sezon, w którym zupy będą gościły bardzo często na naszym stole. Zupy to świetne rozwiązanie, kiedy chcemy zawsze mieć pod ręką coś, co nas rozgrzeje w te coraz chłodniejsze dni. Dodatkowo zupy można przygotowywać z wyprzedzeniem, a później serwować łatwo, nawet po jednej porcji. No i jak się postaramy, to mogą być one sycące, a zarazem niezbyt kaloryczne!
Krem z pieczonej papryki
ilość porcji: 4
____________
4 strąki czerwonej papryki
2 średnie ziemniaki
1 litr wywaru jarzynowego
3 gałązki tymianku sól, pieprz 1 łyżka śmietany lub jogurtu (opcjonalnie)
____________
Papryki opiekam w piekarniku (200 stopni z termoobiegiem) aż zrobią się prawie czarne.
Gorące wkładam do szczelnego pojemnika na ok. 15 minut, a następnie obieram ze skórki.
Miąższ kroję w paski i wrzucam do gorącego wywaru razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Dodaję liście tymianku, sól i pieprz, gotuję przez kilka minut, aż ziemniaki zmiękną.
Gotową zupę miksuję na krem i ewentualnie doprawiam do smaku.
____________
Podaję posypaną tymiankiem lub z kleksem śmietany/jogurtu.
Zupka zapowiada się pysznie, nie jadłam nigdy takiej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)