niedziela, 7 czerwca 2015

Krem amaretto z truskawkami


Pięknie wygląda i świetnie smakuje! Migdałowy krem doskonale komponuje się z truskawkami, malinami lub borówkami. Lekko, orzeźwiająco i aromatycznie, czego chcieć więcej?


Krem amaretto z truskawkami

ilość porcji: 6
_____________

100 g serka mascarpone
150 g jogurtu greckiego
30-40 g ksylitolu (lub 60 g cukru)
1 żółtko + 2 jajka
1 łyżka likieru amaretto

truskawki / maliny / borówki itp.
_____________ 

3 żółtka ubijam z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę.

Do masy żółtkowej dodaję likier, serek i jogurt, nadal miksując do połączenia składników.

Ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do masy, mieszając delikatnie za pomocą łyżki.

Krem schładzam w lodówce przez 1 godzinę.

Podaję z truskawkami.

_____________

Aby smak migdałów był bardziej wyczuwalny, można dodać więcej likieru, wtedy jednak konsystencja się jeszcze bardziej się rozrzedzi.

4 komentarze: