Dzisiaj moja rodzina zajadała się klasycznymi leniwymi - przepis tutaj, a ja jako miłośniczka kaszy jaglanej postanowiłam zrobić użytek z prosa również w tym wypadku. W lodówce mam prawie zawsze ugotowaną kaszę, którą wykorzystuję na różne sposoby (może w końcu uda mi się zrobić zdjęcia tych potraw i umieszczę przepisy na blogu). Tym razem kasza wylądowała na moim talerzu w formie pysznych serowych kluseczek polanych cynamonowym masłem... pycha!
Przepis jest bardzo podobny do typowych leniwych, smak i konsystencja również.
Pierogi leniwe jaglane
ilość porcji: 2-3
czas przygotowania: do 30 minut
____________
250 g chudego twarogu
1 łyżka ksylitolu (lub 1-2 łyżki cukru)
1 jajo
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (to ok. 1/3 szklanki suchej)
1 szklanka mąki jaglanej
masło + ksylitol (lub brązowy cukier) + cynamon
____________
Ser, żółtko, ksylitol, kaszę i mąkę miksuję w melakserze na gładką masę.
Dodaję ubite na sztywno białko i jeszcze chwilę miksuję.
Wykładam ciasto na stolnicę, podsypuję mąką, formuję wałek i tnę go na skośne kawałki.
Pierogi wrzucam do wrzątku i gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
Na patelni roztapiam masło z ksylitolem (lub cukrem) i cynamonem, wrzucam ugotowane pierogi i mieszam.
Już od pewnego czasu przymierzam się do takich klusków, w tym tygodniu zrobię:)
OdpowiedzUsuńpolecam!
UsuńFajny pomysł, spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSmakują też następnego dnia w wersji odsmażanej na maśle klarowanym!
UsuńFajne, fajne. Kasza jaglana nas opanowuje :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię jaglankę.
UsuńZrobiłam i bardzo mi smakują :-) (jedynie zamiast mąki jaglanej użyłam mąkę ryżową) Teraz przynajmniej mogę bezkarnie kluski jeść i jeść :-)))
OdpowiedzUsuńU nas do tej pory królowały leniwe wg Twojego przepisu, no ale ja zazwyczaj mogłam tylko na nie patrzeć. A teraz - hulaj dusza, piekła nie ma :D
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń