Pięknie wygląda i świetnie smakuje! Migdałowy krem doskonale komponuje się z truskawkami, malinami lub borówkami. Lekko, orzeźwiająco i aromatycznie, czego chcieć więcej?
Krem amaretto z truskawkami
ilość porcji: 6
_____________
100 g serka mascarpone
150 g jogurtu greckiego
30-40 g ksylitolu (lub 60 g cukru)
1 żółtko + 2 jajka
1 łyżka likieru amaretto
truskawki / maliny / borówki itp.
_____________
3 żółtka ubijam z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę.
Do masy żółtkowej dodaję likier, serek i jogurt, nadal miksując do połączenia składników.
Ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do masy, mieszając delikatnie za pomocą łyżki.
Krem schładzam w lodówce przez 1 godzinę.
Podaję z truskawkami.
_____________
Aby smak migdałów był bardziej wyczuwalny, można dodać więcej likieru, wtedy jednak konsystencja się jeszcze bardziej się rozrzedzi.
Filiżanki kawy, i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńPięknie i bardzo apetycznie)))
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń