czwartek, 27 września 2012

Klopsiki w sosie koperkowym


Banalny ale jakże miły moim kubkom smakowym przepis! To są właśnie smaki dzieciństwa, które działają kojąco na moją poddenerwowaną ostatnio duszę! I wcale nie przejmuję się tą kremówką w sosie. A co tam! Każdy ma prawo do odrobiny szaleństwa, tak profilaktycznie, aby nie dopadł nas jesienny spleen...

niedziela, 16 września 2012

Roladki z indyka z cukinią



Doszłam już do siebie, więc dzisiaj coś ambitniejszego na obiad. Apetyczne roladki z indyka, z cukinią i szynką parmeńską. A do tego pyszne warzywa. 
Jest to danie efektowne, a jednocześnie niezbyt czasochłonne (oczywiście jest to pojęcie względne :-)

sobota, 15 września 2012

Napój imbirowy


Dopadło mnie! Paskudne, wstrętne przeziębienie mnie dopadło :( Leczę się jak zwykle metodami tradycyjnymi, na które składa się szereg mikstur, olejków zapachowych, ziołowych herbatek itp. Myślę, że to idealna okazja aby podzielić się z Wami przepisem na cudownie rozgrzewający napój imbirowy!

sobota, 18 sierpnia 2012

Łosoś z pomidorowo-bazyliową oliwą


To mój ulubiony sposób na łososia! Jest banalnie prost, szybki i wybornie smakuje! Wprost idealne danie na leniwe letnie popołudnie...

sobota, 11 sierpnia 2012

Pyry z gzikiem - kwintesencja wielkopolskiej kuchni


Dawno mnie nie było, to fakt. Wracam wypoczęta i z głową pełną pomysłów. Jednak dzisiaj będzie wyjątkowo tradycyjnie i niezbyt pomysłowo, przynajmniej dla mnie, rodzonej Wielkopolanki. 
Potrawę, którą dzisiaj przedstawiam, znam od zawsze. Jest idealna po mięsnym obżarstwie, np. następnego dnia po imprezie przy grillu, po weselu i po innych imprezach, na których na ogół królują mięsiwa. Ja przygotowuję ją również wtedy, kiedy brak mi weny lub chęci na coś bardziej skomplikowanego.
Warto zaznaczyć, że podstawą tego dania są dobrej jakości składniki. Ser musi być przepysznie śmietankowy, a ziemniaki kupione najlepiej na targu u znajomej straganiarki!
Aha, jest to ta potrawa, którą przygotowuje się "na oko", tak jak nam najbardziej pasuje!

sobota, 23 czerwca 2012

Ogórek + feta + cytryna


Za oknem błękitne niebo, aż kusi aby przygotować lekki obiad i podać go w ogrodzie. Ten przepis doskonale wpasuje się w słoneczną konwencję, jako dodatek do grillowanego drobiu. Trzy podstawowe składniki, które dobrze znamy: ogórek, feta i skórka cytrynowa, w tym wydaniu uzyskują zupełnie nowy wymiar!
No i na jej zrobienie wystarczy 5 minut!

piątek, 8 czerwca 2012

Krokiety rybne


Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Chcesz przygotować coś szybkiego i smacznego i jeszcze zdrowego? Proponuję dzisiaj krokiety rybne. 

Przyznam się tutaj, że moje uczucia do ryb mrożonych są ambiwalentne. Z jednej strony wiem, że ryby są zdrowe, że powinniśmy jeść ich jak najwięcej, że trudno o świeże ryby i te mrożone to idealne rozwiązanie jeśli nie mieszka się nad morzem lub przynajmniej jeziorem. Z drugiej jednak strony tak rzadko udaje mi się przygotować smaczne dania z mrożonych ryb, chociaż w wielu restauracjach podają całkiem niezłe dania właśnie z ryb mrożonych. No nie wiem, straciłam chęć podejmowania kolejnych prób, nawet jeśli moja rodzina na tym ucierpi i nie otrzyma odpowiedniej ilości kwasów omega-3 (można je w sumie dostarczać z olejem lnianym, który ma ich nawet więcej niż ryby!).
Myślę, że to nie jest tylko mój dylemat, dlatego z przyjemnością prezentuję ten przepis, który pozwala na szybkie i łatwe przerobienie ryby mrożonej w coś przyjemnego dla podniebienia. Dodatkowo dzieci to uwielbiają :)

środa, 6 czerwca 2012

Ciasteczka francuskie z truskawkami



Jutro dzień wolny, można więc chwilkę spędzić w kuchni i przygotować dla najbliższych smaczne ciasteczka. Wiem, że to bomba kaloryczna, czasami jednak można, a nawet trzeba odpuścić sobie liczenie kalorii.

niedziela, 3 czerwca 2012

Szparagi z szynką w cieście


Dzisiaj będzie szparagowo, jednak tym razem niebanalnie. Nie są to szparagi w sosie, ani szparagi grillowane, ani zupa szparagowa. To oryginalny i wyjątkowo smaczny przepis, który wygrzebałam w jakiejś starej gazecie kulinarnej. Jest to troszkę pracochłonny przepis, jednak uważam, że warto się wysilić!

sobota, 2 czerwca 2012

Ciasteczka waniliowe

Ciasteczka waniliowe

Wczoraj był dzień dziecka, truizm, wiem :-) Dzieciaki uwielbiają ciasteczka, kolejny truizm :-) Dzieciaki uwielbiają wypiekać ciasteczka, przynajmniej te dzieckiaki, które znam. Uwielbiają swoimi malutkimi i cieplutkimi łapkami kulać wałeczki ciasta, ponownie je zagniatać, wycinać i doginać. I jak tutaj pogodzić kruche ciasto, które najpierw błyskawicznie zagniatamy, a następnie starannie schładzamy, z tymi małymi cieplutkimi łapkami, które tylko czekają, żeby obrócić w niwecz nasze starania!? Oczywiście zawsze, nawet z takiego przegrzanego ciasta "coś" wyjdzie, tylko co? U mnie zdarzało się, że wychodziły straszliwe gnioty, ale też czasami ciastka nie traciły na kruchości i smaku, jednak zawsze była to loteria. Od czasu kiedy wpadł mi w ręce ten przepis Dorotus, nie robię już typowych kruchych ciasteczek! To ciasto ma idealnie plastyczną konsystencję, doskonale się z niego lepi, jak również wykrawa. A ciasteczka wychodzą smakowite, maślane, idealne na taki dzień jak dzisiaj!