W powietrzu już można dzisiaj poczuć wiosnę! Mam ambitny plan odwiedzić dzisiaj moje truskawki i troszkę u nich posprzątać :-) Nie ma to jak zrywanie własnych słodkich i dojrzałych truskawek o poranku! Ale żeby tak się stało, muszę już teraz zabrać się do pracy!
No i tak w związku z tą wiosną w powietrzu, mam dzisiaj ochotę na lekkie śniadanko. Co powiecie na taką przekąskę?
Ogórki z bazyliowym serkiem
ilość porcji: 4 (20 sztuk)
____________
2 ogórki
125 g twarożku
1 łyżka jogurtu
2-3 ząbki czosnku
5 czarnych oliwek
kilka liści bazylii
sól, pieprz
____________
Ogórki kroję w krążki o grubości 2 cm i z jednej strony wydrążam je np. łyżeczką.
Twarożek mieszam z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekanymi drobno oliwkami i bazylią. Doprawiam solą i pieprzem. Masa powinna być pikantna.
Tak przygotowaną pastą faszeruję krążki ogórków.
Podaję schłodzone.
Wygląda bardzo apetycznie i wiosennie;)
OdpowiedzUsuńWiosna na talerzu!
OdpowiedzUsuńAle pyszności, ślicznie i smacznie tu u Ciebie!
OdpowiedzUsuńjakie proste i piękne! zachwyciłaś mnie:)
OdpowiedzUsuńale tu wiosennie! :)
OdpowiedzUsuńAganiok, dziękuję za Twoje przepisy, z których korzystałam latami, kiedy jeszcze nie miałaś bloga, tylko książkę na mniamie. Nigdy się na nich nie zawiodłam. Dziękuję. Ogórki wyglądają świetnie, ja podałabym je na przystawkę, z dobrym białym winem, bo rano jestem za leniwa na robienie czegokolwiek poza jajecznicą. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi niezmiernie!
UsuńŚwietna przekąska. Wiosenna, pachnąca,pyszna:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Wyglądają obłędnie:) Idzie wiosna... trzeba spróbować:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie przepis wiosenny i dietetyczny (apropos założyłam katalog przepisów dietetycznych, do którego zapraszam osoby szukające lekkich przepisów).
OdpowiedzUsuńNiestety pogoda dzisiaj jednak nie okazała się przedwiosenna, jak obiecywały prognozy :( Do truskawek nie dotarłam, zadowoliłam się małą grządką w bardziej zacisznej części ogrodu, a i tak przegonił mnie stamtąd mroźny wiatr.
Ogórki i bazylia! Tego już mi trzeba, tęsknię za świeżymi warzywami i lekkimi przekąskami :)
OdpowiedzUsuńCudna przekąska! Bardzo wiosenna.
OdpowiedzUsuńFajne, na imprezę by się nadawały :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńWiosny jeszcze nie czuję, ale wiem za to, że będę tu codziennym gościem :-)
Uroczy blog. A przekąska świetna w swej prostocie :-)
Pozdrawiam,
unamujer
Dziękuję Unamujer! Bardzo mi miło, że Ci się u mnie podoba :)
UsuńRewelacja! Idealna lekka przekaska na ta piekna pore roku! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń