sobota, 23 czerwca 2012

Ogórek + feta + cytryna


Za oknem błękitne niebo, aż kusi aby przygotować lekki obiad i podać go w ogrodzie. Ten przepis doskonale wpasuje się w słoneczną konwencję, jako dodatek do grillowanego drobiu. Trzy podstawowe składniki, które dobrze znamy: ogórek, feta i skórka cytrynowa, w tym wydaniu uzyskują zupełnie nowy wymiar!
No i na jej zrobienie wystarczy 5 minut!

piątek, 8 czerwca 2012

Krokiety rybne


Nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Chcesz przygotować coś szybkiego i smacznego i jeszcze zdrowego? Proponuję dzisiaj krokiety rybne. 

Przyznam się tutaj, że moje uczucia do ryb mrożonych są ambiwalentne. Z jednej strony wiem, że ryby są zdrowe, że powinniśmy jeść ich jak najwięcej, że trudno o świeże ryby i te mrożone to idealne rozwiązanie jeśli nie mieszka się nad morzem lub przynajmniej jeziorem. Z drugiej jednak strony tak rzadko udaje mi się przygotować smaczne dania z mrożonych ryb, chociaż w wielu restauracjach podają całkiem niezłe dania właśnie z ryb mrożonych. No nie wiem, straciłam chęć podejmowania kolejnych prób, nawet jeśli moja rodzina na tym ucierpi i nie otrzyma odpowiedniej ilości kwasów omega-3 (można je w sumie dostarczać z olejem lnianym, który ma ich nawet więcej niż ryby!).
Myślę, że to nie jest tylko mój dylemat, dlatego z przyjemnością prezentuję ten przepis, który pozwala na szybkie i łatwe przerobienie ryby mrożonej w coś przyjemnego dla podniebienia. Dodatkowo dzieci to uwielbiają :)

środa, 6 czerwca 2012

Ciasteczka francuskie z truskawkami



Jutro dzień wolny, można więc chwilkę spędzić w kuchni i przygotować dla najbliższych smaczne ciasteczka. Wiem, że to bomba kaloryczna, czasami jednak można, a nawet trzeba odpuścić sobie liczenie kalorii.

niedziela, 3 czerwca 2012

Szparagi z szynką w cieście


Dzisiaj będzie szparagowo, jednak tym razem niebanalnie. Nie są to szparagi w sosie, ani szparagi grillowane, ani zupa szparagowa. To oryginalny i wyjątkowo smaczny przepis, który wygrzebałam w jakiejś starej gazecie kulinarnej. Jest to troszkę pracochłonny przepis, jednak uważam, że warto się wysilić!

sobota, 2 czerwca 2012

Ciasteczka waniliowe

Ciasteczka waniliowe

Wczoraj był dzień dziecka, truizm, wiem :-) Dzieciaki uwielbiają ciasteczka, kolejny truizm :-) Dzieciaki uwielbiają wypiekać ciasteczka, przynajmniej te dzieckiaki, które znam. Uwielbiają swoimi malutkimi i cieplutkimi łapkami kulać wałeczki ciasta, ponownie je zagniatać, wycinać i doginać. I jak tutaj pogodzić kruche ciasto, które najpierw błyskawicznie zagniatamy, a następnie starannie schładzamy, z tymi małymi cieplutkimi łapkami, które tylko czekają, żeby obrócić w niwecz nasze starania!? Oczywiście zawsze, nawet z takiego przegrzanego ciasta "coś" wyjdzie, tylko co? U mnie zdarzało się, że wychodziły straszliwe gnioty, ale też czasami ciastka nie traciły na kruchości i smaku, jednak zawsze była to loteria. Od czasu kiedy wpadł mi w ręce ten przepis Dorotus, nie robię już typowych kruchych ciasteczek! To ciasto ma idealnie plastyczną konsystencję, doskonale się z niego lepi, jak również wykrawa. A ciasteczka wychodzą smakowite, maślane, idealne na taki dzień jak dzisiaj!

poniedziałek, 21 maja 2012

Pianka rabarbarowa

Pianka rabarbarowa

Tak sobie myślę, co by tutaj dzisiaj dodać... Mam listę wypróbowanych przepisów, które czekają na publikację. Są też i takie, które wskakują tutaj bez kolejki. Ale dzisiaj mam ochotę coś dodać i nie bardzo wiem, który przepis wybrać. Może małe losowanie? Momencik! Już jestem z powrotem. Otóż padło na piankę z rabarbaru. Lubię ten deser ze względu na przyjemny kwaskowaty smak, który idealnie sprawdza się w upalne dni. I tutaj właśnie nie przeszkadza mi, że rabarbar został sponiewierany do marnej rozgotowanej papki, aby następnie zostać "uniesionym" do lekkiej i bardzo smacznej pianki.

piątek, 18 maja 2012

Kruche koperty z rabarbarem

Kruche koperty z rabarbarem

Od dłuższego już czasu szukałam przepisu na ciasteczka z rabarbarem. Wypróbowałam wiele, przede wszystkim muffinki. Stwierdzam jednak, że z połączenia miękkiego ciasta i miękkiego rabarbaru wychodzi niezbyt udany duet. Smakowo niby ok, ale jakoś ta papkowata konsystencja do mnie nie przemawia. Natomiast ten przepis zagościł u mnie na stałe! Chrupkie ciasto i podpieczony miękki, ale nie rozpadający się, rabarbar to dla mnie strzał w dziesiątkę! Nareszcie mogę podziwiać te piękne rubinowe łodygi! 
P.S. Młodych łodyg nie obieram, dzięki czemu zachowują swój śliczny kolor.

niedziela, 13 maja 2012

Szparagi i jajko dziobane

Szparagi i jajko dziobane

Moje dwie miłości w jednym daniu: szparagi i rozpływające się na nich żółtko! A do tego aromatyczne suszone pomidory, czosnek i bazylia! Czego chcieć więcej, kiedy za oknem zaledwie 5 stopni! 
Jajko w koszulce vel poszetowe - dla mnie nie brzmi to zbyt zachęcająco. Jednak kiedyś natknęłam się na nazwę "jajko dziobane" i to określenie zdecydowanie wygrywa w moim rankingu, bo to właśnie ta nazwa sugeruje co w tym jajku jest najważniejsze, czyli środek!

piątek, 11 maja 2012

Wątróbka z pomidorami

Wątróbka z pomidorami

Dzisiaj wpadłam na pomysł, aby założyć dział dań obiadowych dla zabieganych. Mam na myśli przepisy, które pokochają kobiety zapracowane, które wpadają do kuchni po pracy, aby szybko przygotować coś smacznego. Po prostu ekspres w kuchni!
Na początek moja ulubiona wersja wątróbki, bardzo czosnkowa, doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami.

poniedziałek, 7 maja 2012

Zupa szparagowa z sałatą

Zupa szparagowa z sałatą

Sezon szparagowy w pełni, prawie codziennie przyrządzam coś z tych smacznych warzyw. Dzisiaj proponuję szybką i lekką zupę. Można ją przygotować na wywarze z warzyw, chociaż ja wolę na wywarze szparagowym, który pozostaje mi np. po gotowaniu szparagów, który zjadam w sałatce. Zostawiam taki wywar w lodówce i wykorzystuję następnie jako bazę do zupy. Kiedyś przygotowywałam taki wywar z obierek i odciętych końcówek, jednak jest to ryzykowne, bo są one często dość gorzkie.