wtorek, 17 maja 2011

Sałatka szparagowo-pomidorowa


Sałatka szparagowo-pomidorowa
ilość porcji: 4
____________

2 pęczki zielonych szparagów
1 główka sałaty
2 duże pomidory
2 jajka ugotowane na twardo
pęczek koperku
4 łyżki soku z cytryny
10 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy
sól
pieprz
cukier puder
____________

Przygotowuję szparagi, skracając je o ok. 2 cm. W szerokim garnku gotuję wodę z dodatkiem szczypty soli, cukru i łyżeczką masła. Wrzucam szparagi (grubsze na samym początku, najcieńsze po chwili) i gotuję ok. 6-8 minut. Szparagi są gotowe wtedy, kiedy uniesione na widelcu leciutko się uginają. 
Ugotowane szparagi kroję w 2 cm kawałki.

Jajka obieram i kroję w drobną kosteczkę.

Pomidory zalewam wrzątkiem i po chwili obieram ze skórki. Usuwam gniazda nasienne, a miąższ kroję w kostkę.

Sok z cytryny mieszam z oliwą i musztardą. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Wrzucam jajka, pomidory i posiekany koperek.

Na talerzu układam liście sałaty, na nich szparagi, a całość polewam sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz