czwartek, 19 maja 2011

Zupa szparagowa z pomidorami























Zupa szparagowa z pomidorami
ilość porcji: 4-6
____________

1 pęczek białych szparagów
1 litr bulionu warzywnego
2 duże pomidory
kilka gałązek bazylii lub natki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki masła
1 łyżeczka mąki
100 ml śmietanki
sól
pieprz
cukier
gałka muszkatołowa
____________

Przygotowuję szparagi, obierając je i skracając o ok. 2 cm.
Jeśli szparagi były świeże, to nie powinny być gorzkie, więc końcówki i obierki wykorzystuję do przygotowania bazy do zupy. Wrzucam je do bulionu warzywnego, dodaję odrobinę masła, cukru i soli. Gotuję przez 10 minut.
Jeśli w tym samym dniu gotuję szparagi (białe lub zielone) do innego dania, np. sałatki, wywar zachowuję i wykorzystuję tutaj zamiast bulionu warzywnego.
Następnie wywar przecedzam i wrzucam  do niego szparagi pokrojone w 2-cm kawałki, gotuję kolejne 10 minut.

Pozostałe masło mieszam dokładnie z mąką i dodaję do zupy. Przez chwilę jeszcze gotuję i dodaję śmietankę, zdejmuję zupę z ognia. 

Pomidory sparzam, obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych, a miąższ kroję w kosteczkę, dodaję do zupy.

Zupę doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
Posypuję siekanymi ziołami.
____________
W wersji dietetycznej pomijam śmietankę, masło i mąkę.

2 komentarze:

  1. Wspaniale szparagowe szalenstwo u Ciebie!

    A co do botwinki o ktorej wirtualnie ostatnio 'rozmawialysmy', to niestety w zeszlym tyg. nie bylo :/ Zobaczymy jak bedzie w ta srode...

    OdpowiedzUsuń
  2. Beo, jak tam botwinka? Zdobyta i zjedzona?

    A jeśli chodzi o szparagi, to powoli się nimi przejadam :-) Chociaż dzisiaj zielone znowu pojawiły się na moim talerzu. Tym razem zamarynowałam je w ziołach i oliwie, a później wrzuciłam na grilla. Wyszły oczywiście przepyszne!

    OdpowiedzUsuń