poniedziałek, 16 maja 2011

Flan cukiniowy

Delikatne i aromatyczne ciasto, idealne jako wiosenna lub letnia przekąska. Można je przyrządzić z wyprzedzeniem i podawać następnego dnia w towarzystwie sałaty i pieczywa.


























Flan cukiniowy
ilość porcji: 6-8
____________

500 g cukinii
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
20 listków bazylii
2 ząbki czosnku
50 g startego parmezanu lub grana padano
3 jajka
1 łyżka mąki
200 ml gęstego jogurtu
sól
pieprz
____________

Cukinię ścieram na tarce, na dużych oczkach.

Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę smażę na niewielkim ogniu. Dodaję cukinię i zwiększam ogień. Smażę przez ok. 5 minut na dużym ogniu, cały czas mieszając, tak aby cukinia odparowała nadmiar wody, ale nie zmieniła koloru.
Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem i odstawiam do wystygnięcia.

W misce mieszam jaja, jogurt, mąkę, parmezan. Dodaję cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek i porwane w drobne kawałki listki bazylii. Mieszam i jeszcze raz doprawiam.

Okrągłą formę o średnicy ok. 24 cm smaruję oliwą i obsypuję bułką tartą, wylewam masę.

Piekę w 200 stopniach przez ok. 30 minut, aż masa się zetnie i ładnie zarumieni.

2 komentarze:

  1. Wszystko co cukiniowe uwielbiam! WJa robie tez cos a la sernik cukiniowy, ale i taki flan pewnie mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Flan wychodzi super:),z tego przepisu robiłam już kilkakrotnie.Nie dodaję mąki,uważam że jest zbędna.

    OdpowiedzUsuń