niedziela, 15 maja 2011

Granola

Ostatnio prawie codziennie z ogromną ochotą zajadam na śniadanie jogurt ze śliwkami i granolą. To świetny zastrzyk energii na początek dnia! Mrożone śliwki podduszam z odrobiną wody i cynamonem w rondelku i podaję z gęstym jogurtem greckim posypując wszystko chrupiącą granolą, pycha!!! I już nie mogę się doczekać, kiedy mrożone śliwki zastąpię świeżymi truskawkami!























Granola
ilość porcji: duży słoik około 2-litrowy
____________

400 g płatków owsianych górskich
150 g ziaren słonecznika
50 g siemienia lnianego
200 g migdałów
50 g sezamu
8 łyżek miodu
6 łyżek oleju
300 ml soku jabłkowego
cynamon
____________

Mieszam wszystkie składniki w dużej misce. Rozkładam wszystko na dużej blasze, tak aby warstwa nie była grubsza niż 1-1,5 cm.

Wstawiam na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Po tym czasie mieszam granolę i piekę kolejne 20 minut, w tej samej temperaturze.

Kiedy granola jest już sucha i chrupiąca, odstawiam ją do całkowitego wystygnięcia. Następnie przekładam do słoja. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz