niedziela, 8 maja 2011

Sos tatarski

Prosty, szybki i doskonały! Ja najbardziej go lubię z gotowaną szynką lub jajkami na półtwardo. 
Najczęściej przygotowuję go bez dodatku jajek, chociaż w większości przepisów się one pojawiają. Jednak dla mnie sos z dodatkiem jajek jedzony w towarzystwie jajek, to już o kilka jajek za dużo :-) Można też dodać do niego kapary, chociaż nie jest to składnik klasyczny, ani konieczny. 






















Sos tatarski
ilość porcji: dość dużo
____________

1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
3 łyżki majonezu
1 szklanka siekanych korniszonów
1 szklanka siekanych grzybków z octu
½ szklanki siekanej czerwonej cebuli
½ szklanki siekanych kaparów (niekoniecznie)
3 jajka na twardo (niekoniecznie)
sól
pieprz
____________

Składniki siekamy w zależności od upodobań. Ja lubię większe kawałki, ale można wszystko posiekać bardzo drobno. 

Mieszam wszystkie składniki i doprawiam.

Jeśli robię sos z dodatkiem jajek, to żółtka rozcieram na gładko, łączę z jogurtem, a białka dodaję do sosu posiekane, tak jak pozostałe składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz