niedziela, 8 maja 2011

Sos tatarski



Prosty, szybki i doskonały! Ja najbardziej go lubię z gotowaną szynką lub jajkami na półtwardo. 
Najczęściej przygotowuję go bez dodatku jajek, chociaż w większości przepisów się one pojawiają. Jednak dla mnie sos z dodatkiem jajek jedzony w towarzystwie jajek, to już o kilka jajek za dużo :-) Można też dodać do niego kapary, chociaż nie jest to składnik klasyczny, ani konieczny. 


Sos tatarski

ilość porcji: 8
____________

3/4 szklanki gęstego jogurtu greckiego
2-3 łyżki majonezu
1/2 szklanki siekanych korniszonów
1/2 szklanki siekanych grzybków z octu
1 siekana szalotka
2 łyżki siekanych kaparów
2 jajka na twardo (ewentualnie)
sól, pieprz, cukier 
____________

Składniki siekamy w zależności od upodobań. Ja lubię większe kawałki, ale można wszystko posiekać bardzo drobno. 

Mieszam wszystkie składniki i doprawiam.

Jeśli robię sos z dodatkiem jajek, to żółtka rozcieram na gładko, łączę z jogurtem, a białka dodaję do sosu posiekane, tak jak pozostałe składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz