I jeszcze przepis na słodkie co nieco. To bardzo smaczny drobiazg do świątecznej kawy.
niedziela, 8 grudnia 2013
Tatar ze śledzi
Ten przepis czekał na dodanie prawie rok, no i się doczekał :) Bardzo fajny i szybki sposób na śledzie, nie tylko świątecznego!
Śledzie Królowej Sylwii
wtorek, 5 listopada 2013
Pudding ryżowy cytrynowo-waniliowy
Od dawna przymierzałam się do ugotowania puddingu ryżowego. Kiedyś zajadałam kupne, teraz są dla mnie zbyt słodkie i smakują sztucznymi dodatkami. Postanowiłam więc, że sama przygotuję ten w sumie prosty deser. Pierwsza próba okazała się niestety nieudana, natomiast druga bardzo, bardzo mi zasmakowała! Oto ona:
czwartek, 3 października 2013
Brokuły zapiekane z jajkami
Uwielbiam brokuły. W sałatkach, zupie, jako dodatek do mięsa - w każdej postaci królują w mojej kuchni. A ostatnio nawet pojawiają się dość często jako danie śniadaniowe!
Ta przystawka to kolejny przykład, jak połączenie dwóch znanych składników potrafi zaskoczyć nasze kubki smakowe.
niedziela, 29 września 2013
Mufinki z białą czekoladą
Dzisiaj będzie słodko i czekoladowo, chociaż biało. Mufinki to fajne babeczki, bo robi się je szybko i łatwo. A jeśli mamy jeden bazowy przepis, to możemy na jego podstawie robić dziesiątki wariacji. W tym przypadku, możemy z powodzeniem zastąpić czekoladę białą, czarną i gorzką. A zamiast skórki cytrynowej dodać skórki pomarańczowej.
czwartek, 26 września 2013
Chleb z garnka z orzechami i żurawiną, bez zagniatania

Ostatnio był placek bez zagniatania, a tym razem chleb! Nie ma to jak ułatwiać sobie życie. Chleb ten podbił moje serce i na pewno będę go w najbliższym czasie piekła na tysiąc sposobów. Dzisiaj wersja pierwsza: z żurawiną i orzechami. Doskonale smakuje z domowymi powidłami!
Pomimo niewielkiej ilości drożdży, chleb ma cudowną strukturę, duże oczka, pozostaje pyszny również na drugi dzień, chociaż na ogół nie leży u mnie tak długo :)
Jedyne, czego potrzebujemy, to żeliwny garnek.
sobota, 7 września 2013
Placek drożdżowy, najłatwiejszy na świecie
Bez wyrabiania, bez wyrastania, pyszny nawet na drugi dzień!? Czy to może być ciasto drożdżowe? Otóż tak! Przebój tego lata, robiony w naszej rodzinie nałogowo, od kiedy Graża puściła w ruch ten przepis!
A najbardziej lubię go za to, że nareszcie mogę drożdżowym delektować się już w południe!
Ten placek uda się każdemu!
niedziela, 25 sierpnia 2013
Figi z mozzarellą i szynką parmeńską
Lato już nas nie rozpieszcza ciepłem, poranki bywają chłodne i wilgotne. Zioła na rabatce mają się jednak dobrze i podpowiadają włoskie smaki. Tak też było dzisiaj rano, kiedy to przemówiła do mnie bazylia :)
poniedziałek, 29 lipca 2013
Koktajl ananasowo-bazyliowy
Przepis ten odkryłam w starym (już kilkunastoletnim) egzemplarzu Kuchni. Widziałam go tam wielokrotnie, jednak dopiero w zeszłym roku odważyłam się go wypróbować. Od tego momentu skutecznie gasi pragnienie moje i moich gość. To kolejny przepis, gdzie znane mi składniki stworzyły nową niepowtarzalną jakość! Polecam szczególnie dzisiaj (w moim pokoju na termometrze 30 stopni :)
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)