niedziela, 8 grudnia 2013

Praliny z pistacjami i likierem Bailey's


I jeszcze przepis na słodkie co nieco. To bardzo smaczny drobiazg do świątecznej kawy.

Tatar ze śledzi



Ten przepis czekał na dodanie prawie rok, no i się doczekał :) Bardzo fajny i szybki sposób na śledzie, nie tylko świątecznego!

Śledzie Królowej Sylwii



Nadchodzą święta, czas uzupełnić dział przystawek rybnych. Te śledzie należą do moich ulubionych. Ich przygotowanie zabiera troszkę czasu, jednak uważam, że warto!

wtorek, 5 listopada 2013

Pudding ryżowy cytrynowo-waniliowy


Od dawna przymierzałam się do ugotowania puddingu ryżowego. Kiedyś zajadałam kupne, teraz są dla mnie zbyt słodkie i smakują sztucznymi dodatkami. Postanowiłam więc, że sama przygotuję ten w sumie prosty deser. Pierwsza próba okazała się niestety nieudana, natomiast druga bardzo, bardzo mi zasmakowała! Oto ona:

czwartek, 3 października 2013

Brokuły zapiekane z jajkami



Uwielbiam brokuły. W sałatkach, zupie, jako dodatek do mięsa - w każdej postaci królują w mojej kuchni. A ostatnio nawet pojawiają się dość często jako danie śniadaniowe!
Ta przystawka to kolejny przykład, jak połączenie dwóch znanych składników potrafi zaskoczyć nasze kubki smakowe.

niedziela, 29 września 2013

Mufinki z białą czekoladą


Dzisiaj będzie słodko i czekoladowo, chociaż biało. Mufinki to fajne babeczki, bo robi się je szybko i łatwo. A jeśli mamy jeden bazowy przepis, to możemy na jego podstawie robić dziesiątki wariacji. W tym przypadku, możemy z powodzeniem zastąpić czekoladę białą, czarną i gorzką. A zamiast skórki cytrynowej dodać skórki pomarańczowej.

czwartek, 26 września 2013

Chleb z garnka z orzechami i żurawiną, bez zagniatania


Ostatnio był placek bez zagniatania, a tym razem chleb! Nie ma to jak ułatwiać sobie życie. Chleb ten podbił moje serce i na pewno będę go w najbliższym czasie piekła na tysiąc sposobów. Dzisiaj wersja pierwsza: z żurawiną i orzechami. Doskonale smakuje z domowymi powidłami!
Pomimo niewielkiej ilości drożdży, chleb ma cudowną strukturę, duże oczka, pozostaje pyszny również na drugi dzień, chociaż na ogół nie leży u mnie tak długo :)
Jedyne, czego potrzebujemy, to żeliwny garnek.

sobota, 7 września 2013

Placek drożdżowy, najłatwiejszy na świecie



Bez wyrabiania, bez wyrastania, pyszny nawet na drugi dzień!? Czy to może być ciasto drożdżowe? Otóż tak! Przebój tego lata, robiony w naszej rodzinie nałogowo, od kiedy Graża puściła w ruch ten przepis! 
A najbardziej lubię go za to, że nareszcie mogę drożdżowym delektować się już w południe!
Ten placek uda się każdemu!

niedziela, 25 sierpnia 2013

Figi z mozzarellą i szynką parmeńską


Lato już nas nie rozpieszcza ciepłem, poranki bywają chłodne i wilgotne. Zioła na rabatce mają się jednak dobrze i podpowiadają włoskie smaki. Tak też było dzisiaj rano, kiedy to przemówiła do mnie bazylia :)

poniedziałek, 29 lipca 2013

Koktajl ananasowo-bazyliowy


Przepis ten odkryłam w starym (już kilkunastoletnim) egzemplarzu Kuchni. Widziałam go tam wielokrotnie, jednak dopiero w zeszłym roku odważyłam się go wypróbować. Od tego momentu skutecznie gasi pragnienie moje i moich gość. To kolejny przepis, gdzie znane mi składniki stworzyły nową niepowtarzalną jakość! Polecam szczególnie dzisiaj (w moim pokoju na termometrze 30 stopni :)