sobota, 28 stycznia 2012

Śledzie z kaparami



Dzisiaj już ostatnie typowo świąteczne przepisy, które czekały na swoją kolej. Czas na śledzie! W tym roku (a w sumie to już w zeszłym) spróbowałam dwa nowe przepisy, jeden bardziej klasyczny, drugi zaskakujący. Klasyczny dla mnie był przepis z kaparami, które wg mnie doskonale pasują do śledzi. 


Śledzie z kaparami

____________

400 g matiasów
1 łyżka kaparów z zalewy
2  cebule
olej
czarny pieprz
____________

Śledzie moczę w ziemnej wodzie przez godzinę, zmieniając wodę dwukrotnie. 
Tak przygotowane śledzie osuszam i kroję w skośne kawałki o szerokości około 2 cm.

Cebulę obieram i kroję na cienkie plastry, a następnie przelewam ją wrzątkiem.

Czarny pieprz grubo mielę lub tłukę w moździerzu. 

Do słoika wkładam warstwami śledzie, cebulę, po kilka kaparów. Każdą warstwę posypuję pieprzem.

Śledzie zalewam olejem i odstawiam do lodówki na dobę.

1 komentarz: