Ilekroć zajrzę na stronę Doroty www.mojewypieki.com to nie mogę oderwać oczu od tych wszystkich cudnych słodkich arcydzieł! Aż trudno zdecydować, który przepis wybrać. Tym razem oczywiście było tak samo i długo trwało zanim padło ostatecznie na niesamowicie wyglądające i tak samo smakujące reniferki!
Obawiałam się tylko, czy krem nie opadnie zbyt szybko, ale okazało się, że dodatek mascarpone sprawił, że nawet po kilku godzinach w temperaturze pokojowej reniferki nadal prezentowały się nienagannie!
Babeczki renifery
ilość porcji: około 30 sztuk
____________
BABECZKI:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cynamonu
230 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 i 1/4 szklanki mleka
KREM:
600 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
DO DEKORACJI:
precelki (rogi)
wiśnie kandyzowane lub zabarwiony marcepan (nosy)
draże mleczne Jutrzenki + kleks czekolady (oczy)
____________
BABECZKI:
Składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przesiewam i mieszam sypkie produkty: mąkę, proszek, sól, cynamon.
Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodaję stopniowo całe jajka, na przemian z niewielką ilością mąki.
W następnej kolejności dodaję mleko i ekstrakt waniliowy, na zmianę z pozostałą mąką.
Foremkę mufinkową natłuszczam lub wykładam papierowymi foremkami. Napełniam ciastem do 1/2 wysokości. Piekę 20 minut w 180 stopniach, aż się lekko zezłocą. Studzę na kratce.
KREM:
Składniki na krem powinny być dobrze schłodzone.
Kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
Do serka mascarpone dodaję stopniowo kremówkę i mieszam delikatnie, aby śmietanka nie opadła. Dodaję na końcu ekstrakt waniliowy.
DEKORACJA:
Babeczki dekoruję kremem, a dodatkowo precelkami, wiśniami kandyzowanymi lub zabarwionym marcepanem oraz drażami + kleksem czekolady.
Cudne są! Oczu od ich oczu nie mogę oderwać ;) Kurcze, kuszą...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Cudownie wyglądają! O tak, blog Dorotuś to prawdziwa skarbnica cudownych wypieków:)
OdpowiedzUsuńśliczne:)
OdpowiedzUsuńPiękne te reniferki! :) Aż żałuję, że święta już za nami..
OdpowiedzUsuńŚwietne są! Ja mam dokładnie tak samo jak Ty kiedy odwiedzam dorotus, uwielbiam jej stronkę:)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia ślę,
Genialne ! :)
OdpowiedzUsuń