poniedziałek, 29 czerwca 2015

Zupa z białej kapusty z chrzanem



Dzisiaj szybka i syta zupa, która zaskoczyła nas swym nietuzinkowym smakiem. Do jej ugotowania idealnie nadaje się młoda kapusta, której teraz wszędzie pod dostatkiem. Polecam!

wtorek, 23 czerwca 2015

Kurczak pieczony z czosnkiem, cytryną i rozmarynem


Rozmaryn to ostatnio moje ulubione zioło, dodaję je wszędzie, nawet do deserów - patrz Gruszki w winie z mascarpone. W tym wypadku pojawia się w towarzystwie czosnku i cytryny - czyli klasyka śródziemnomorska. Jest jeden z szybkich niedzielnych przepisów, który dość często wykorzystuję. Kurczak przyrządzony w ten sposób jest bardzo aromatyczny i kruchy. Można go podać zarówno z lekką sałatką, jak i z ryżem lub kluseczkami.

niedziela, 7 czerwca 2015

Krem amaretto z truskawkami


Pięknie wygląda i świetnie smakuje! Migdałowy krem doskonale komponuje się z truskawkami, malinami lub borówkami. Lekko, orzeźwiająco i aromatycznie, czego chcieć więcej?

Pierogi leniwe jaglane


Dzisiaj moja rodzina zajadała się klasycznymi leniwymi - przepis tutaj, a ja jako miłośniczka kaszy jaglanej postanowiłam zrobić użytek z prosa również w tym wypadku. W lodówce mam prawie zawsze ugotowaną kaszę, którą wykorzystuję na różne sposoby (może w końcu uda mi się zrobić zdjęcia tych potraw i umieszczę przepisy na blogu). Tym razem kasza wylądowała na moim talerzu w formie pysznych serowych kluseczek polanych cynamonowym masłem... pycha!
Przepis jest bardzo podobny do typowych leniwych, smak i konsystencja również.

niedziela, 8 lutego 2015

Czekoladowe ciasto korzenne


No to może jeszcze dorzucę coś na deser! To ciasto podbija zawsze serca i brzuchy uczniów, ponieważ dość często przygotowuję je na życzenie córek na szkolne imprezy. No bo jakie dziecko nie lubi czekolady??? Piekę je zazwyczaj na dość dużej blaszce, z podwójnej porcji, wtedy powstają niezbyt wysokie kosteczki, takie w sam raz na kilka kęsów zjadanych w przelocie na szkolnej dyskotece :-) Dżem, którym ciasto jest przełożone, zapewnia mu fajną wilgotność.

Czerwona kapusta duszona z winem i rodzynkami


W ostatnich dwóch wpisach królowało mięso, czas zrównoważyć to przepisem warzywnym. Oto moja ukochana wersja czerwonej kapusty, wzbogacona winem i rodzynkami. Najlepiej smakuje w towarzystwie ciemnego mięsa, np. Pieczonej kaczki, ale sprawdzi się także w lżejszych kompozycjach.

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym



Ten przepis pochodzi z książki o daniach do przygotowania w kociołku, nad ogniskiem. Ja przygotowuję go równie często jako typowe danie obiadowe, podając najczęściej z kaszą lub kluseczkami. W wersji kociołkowej można go z powodzeniem podać w towarzystwie dobrego pieczywa. 

wtorek, 27 stycznia 2015

Piersi kurczaka w sosie kaparowym


Zostałam zmotywowana do działania i teraz już się nie mogę wywinąć. Obiecałam, że będę częściej tutaj zaglądała i prezentowała nowe przepisy. Obiecałam, więc czym prędzej publikuję kolejny wpis.
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis, który już wielokrotnie uratował mi skórę, kiedy rodzinka słaniała się z głodu, a w lodówce znajdowałam tylko banalną pierś z kurczaka. Uwielbiam ten sos! Z ryżem, ziemniakami, a nawet z pieczywem smakuje wyśmienicie. 
Postarajcie się jednak o dobrego kurczaka, najlepiej wiejskiego lub zagrodowego, to robi różnicę!

czwartek, 20 listopada 2014

Krem z cukinii i kalarepy z serem pleśniowym


Oto kolejna zupa na chłodne dni. Jak zwykle szybka i prosta, jednak z charakterem! Tym razem jej smak podkręca ser pleśniowy. Ja użyłam gorgonzoli, ale  z powodzeniem można tutaj wykorzystać dowolny ser pleśniowy.

wtorek, 21 października 2014

Krem z dyni na ostro


Lubię dynię przede wszystkim za jej kolor i formę. Często jednak po ugotowaniu staje się mdła i bez wyrazu. Ta zupa, to jedna z nielicznych wersji, która mi smakuje. Dodatek porów i kminku powoduje, że zupa ma swój charakter!