czwartek, 5 sierpnia 2010

Placuszki z cukinii i pomidora


Kiedy nie wiem co zrobić ze zbyt wyrośniętą cukinią, to zawsze sięgam po ten przepis. Im większa cukinia, tym łatwiej przygotować to danie. Ważne tylko, aby pestki w tym warzywie nie były zbyt duże, bo wtedy nie będzie już tak smacznie.


Placuszki z cukinii i pomidora

ilość porcji: 4
____________

1 cukinia o średnicy około 5 cm.
4 pomidory
2 cebule
kawałek pikantnego żółtego sera (np. tylżyckiego)
curry
jajo
bułka tarta
oliwa do smażenia
sól
świeżo mielony pieprz
____________

Cukinię kroję w plastry o grubości 1 cm, solę, pieprzę.

Pomidory zalewam na 2 minuty wrzątkiem, następnie obieram ze skóry i kroję w plastry grubości ok. 1/2 cm.

Cebulę kroję w cieniutkie krążki (aby cebula była delikatniejsza, można ją wstępnie podsmażyć).

Ser kroję w plastry.

Plastry cukinii zanurzam w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczam w bułce tartej. 

Na rozgrzanym tłuszczu smażę cukinię, a kiedy się już z jednej strony zezłoci, przewracan na druga stronę, posypuję curry. Na wierzchu układam plaster pomidora, krążki cebuli, solę.
Przykrywam patelnię, duszę przez 2 minuty.

Na samym końcu ponownie posypuję curry, a na wierzchu kładę ser.
Zapiekam pod przykryciem jeszcze przez moment, aż ser się lekko stopi.

Podawać na ciepło z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz