sobota, 14 sierpnia 2010

Ratatouille

Dzisiaj rano obudziły mnie odgłosy filmu. To dzieciaki włączyły bajkę, oglądały "Ratatouille". To jedna z tych kreskówek, które z przyjemnością oglądam razem z nimi. Nie sądziłam, że kiedykolwiek będę z sympatią mówić o szczurze, jednak Remy podbił moje serce :-) Natomiast to danie podbiło moje serce już 10 lat temu w pachnącej lawendą Prowansji...
To aromatyczne danie można przyrządzić na różne sposoby, zmieniając np. sposób krojenia warzyw. Można je podawać jako dodatek do mięs, lub zapiec i podać jako danie główne z dodatkiem pieczywa.

















Ratatouille
ilość porcji: 4
____________

2 cebule
3 ząbki czosnku
1 cukinia
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
4 pomidory
5 łyżek oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka posiekanej natki
szczypta suszonej bazylii
sól
pieprz

SOS:
3 łyżki kremówki
3 łyżki kwaśnej tłustej śmietany
60 g startego żółtego sera
2 jaja
____________

Cebulę i czosnek siekam.
Cukinię i papryki kroję w kostkę.
Bakłażana obieram ze skórki i kroję w kostkę
Pomidory obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę.
Cebulę szklę na oliwie, dodaję czosnek, papryki, a po chwili bakłażana, cukinię i pomidory.
Dodaję zioła, przyprawiam solą i pieprzem. Duszę około 10 minut.

Jeśli chcę warzywa zapiec, przekładam je do natłuszczonego żaroodpornego naczynia.
Śmietankę kremówkę mieszam z kwaśną śmietaną i serem, doprawiam solą i pieprzem.
Sosem polewam warzywa. Zapiekam około 10-15 minut w 200 stopniach.

Można do przyrządzenia tego dania użyć świeżych ziół, należy jednak pamiętać, że trzeba dodać ich przynajmniej dwukrotnie więcej niż tych suszonych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz