Moja szybka wersja bardzo znanej włoskiej zupy. W sumie można ją dowolnie modyfikować, bo to po prostu zupa warzywna, do której Włosi wrzucają sezonowe jarzyny. Można też dodać do niej drobny makaron, ryż, grzanki itp. To doskonała podstawa do eksperymentowania!
Moje minestrone
ilość porcji: 4
____________
4 dojrzałe pomidory (lub poza sezonem 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie)
1 puszka białej drobnej fasoli
1 mała cukinia
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 litr bulionu warzywnego
sól
pieprz
bazylia
____________
Cebulę kroję w półplasterki, czosnek drobno siekam.
W garnku rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę oraz czosnek.
Smażę przez chwilę, a następnie zalewam bulionem. Gotuję kilka minut.
Pomidory obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kosteczkę.
Jeśli używam pomidorów z puszki, to wraz z zalewą dodaję do zupy. Gotuję kolejne 10 minut.
Fasolę osączam, a cukinię kroję w półplasterki.
Dodaję do zupy i gotuję 10 minut, aż cukinia zmięknie, ale będzie nadal jędrna.
Zupę doprawiam, posypać bazylią.
Ja lubię podawać tę zupę z białym pieczywem. Czasami dodaję makaron - najlepiej nitki (dodaję go razem z pomidorami).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz