Fasolka przyrządzana w ten sposób może z powodzeniem, w towarzystwie dobrego pieczywa, być letnią przekąską. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych.
Fasolka po prowansalsku
ilość porcji: 2-4
____________
600 g fasolki szparagowej (najlepiej świeżej, ale może być również mrożona)
2 cebule
oliwa
4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
____________
Fasolkę gotuję w osolonym wrzątku (powinna być al dente) i odcedzam.
Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę - na złoty kolor.
Do cebuli dodaję obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, zmiażdżony czosnek i zioła. Podduszam mieszając.
Mieszam delikatnie fasolkę z pomidorami.
Podaję jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz