czwartek, 5 sierpnia 2010

Fasolka po prowansalsku

Fasolka przyrządzana w ten sposób może z powodzeniem, w towarzystwie dobrego pieczywa, być letnią przekąską. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych.

























Fasolka po prowansalsku
ilość porcji: 2-4
____________

600 g fasolki szparagowej (najlepiej świeżej, ale może być również mrożona)
2 cebule
oliwa
4 dojrzałe pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
____________

Fasolkę gotuję w osolonym wrzątku (powinna być al dente) i odcedzam.

Na oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę - na złoty kolor.

Do cebuli dodaję obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, zmiażdżony czosnek i zioła. Podduszam mieszając.
Mieszam delikatnie fasolkę z pomidorami.

Podaję jako dodatek do mięs lub samodzielne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz