sobota, 14 sierpnia 2010

Kotlety ze śliwkami


Uwielbiam ten śliwkowo-cebulowy sos! I te zniewalające kolory, które temu daniu towarzyszą. Kiedy przygotowuję to danie, to czuję już w powietrzu jesień. Ach! Chyba wybiorę się dziś do lasu w poszukiwaniu pierwszych grzybów...


Kotlety ze śliwkami

ilość porcji: 4
____________

4 duże kotlety ze schabu
1 cebula
300 g (ok. 10 szt.) śliwek węgierek
2 łyżki mąki
250 ml bulionu
120 ml słodkiej śmietanki
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego cząbru
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
tłuszcz do smażenia
____________

Mięso lekko rozbijam, oprószam solą, pieprzem i cząbrem. Odstawiam na 15 minut, a następnie oprószam mąką. Smażę na tłuszczu tak, aby mięso było z obu stron rumiane, a następnie przekładam je do rondla.
Mięso zalewam bulionem i duszę pod przykryciem 10 minut.

Cebulę siekam.

Śliwki przekrawam na pół i usuwam pestki. Kilka połówek drobno kroję i z cebulą dodaję do kotletów. Duszę jeszcze 10 minut.

Następnie do sosu dodaję śmietankę i ew. odrobinę wody, dokładnie mieszam i wrzucam pozostałe śliwki. Całość oprószam tymiankiem i jeszcze duszę 5 minut.

Podaję np. z kluskami półfrancuskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz