piątek, 6 sierpnia 2010

Sznycle z indyka pachnące szałwią

Za oknem mojej kuchni rośnie szałwia, a w sumie ogromne ilości szałwii, hyzopu i lawendy. Kiedy kwitną, wyglądają bajecznie! A jak pachną! Postanowiłam wykorzystać jedno z nich i przyrządziłam szybkie i proste danie z indyka. Robiłam je na patelni grillowej, jednak z powodzieniem można je przyrządzić na zwykłej patelni lub na klasycznym grillu.






















Sznycle z indyka pachnące szałwią
ilość porcji: 4
czas przygotowania: do 30 minut
____________

4 duże sznycle z indyka
sok z 1/2 cytryny
4 plastry chudego wędzonego boczku
8 listków szałwii
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
____________

Sznycle myję, osuszam i delikatnie rozbijam tłuczkiem.
Każdy kawałek mięsa skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem.
Na każdym kawałku mięsa układam po plasterku boczku (można go podzielić na 2 części) i po 2 listki szałwii. Spinam wszystko wykałaczkami.
Na rozgrzany tłuszcz kładę sznycle szałwią do góry, smażę aż się zarumienią.
Następnie odwracam i jeszcze chwilę dosmażam.

Świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami.

Jeśli chcemy je przygotować na grillu, dobrze jest je skropić oliwą przed położeniem na ruszt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz