wtorek, 3 sierpnia 2010

Ziemniaczana sałatka śródziemnomorska


Przepis na tę sałatkę pochodzi z programu Anny Olson. Bardzo lubię jej przepisy, bo odpowiadają moim głównym kulinarnym założeniom, że ma być szybko, prosto i jednocześnie smacznie!
Sałatka doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs z grilla.
Proporcje są tutaj dowolne, najważniejsza jest jakość składników!


Ziemniaczana sałatka śródziemnomorska

____________

młode małe ziemniaczki
czarne oliwki bez pestek
suszone pomidory w oleju 
oliwa extra vergine
sok z cytryny
czosnek
liście bazylii
sól i pieprz
____________

Ziemniaki dokładnie myję (młodych ziemniaczków nie trzeba obierać) i gotuję do miękkości w osolonej wodzie, odlewam i odparowuję (stawiam jeszcze na moment na ogniu aby odparował nadmiar wody).

Póki ziemniaki są gorące (wtedy lepiej wchłoną wszystkie aromaty) mieszam je z oliwkami, posiekanymi suszonymi pomidorami, oliwą, sokiem cytrynowym i czosnkiem.
Doprawiam do smaku. 

Przed samym podaniem drę liście bazylii, dodaję do sałatki i delikatnie mieszam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz