czwartek, 5 sierpnia 2010

Makaron z gorgonzolą i orzechami


Uwielbiam ten makaron! Połączenie gorgonzoli i orzechów daje świetne rezultaty. Jest to jeden z tych szybkich przepisów, który często mnie ratuje, kiedy brakuje czasu i pomysłu na obiad. Do tego świetnie pasuje sałatka z pomidorów i cukinii.


Makaron z gorgonzolą i orzechami
ilość porcji: 4
czas przygotowania: do 30 minut
____________

200 g włoskiego sera pleśniowego Gorgonzola
400 g makaronu (np. wstążki)
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
natka do dekoracji
____________

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam.

Na roztopione masło wrzucam pokrojoną w kawałki gorgonzolę, wciąż mieszam - na małym ogniu - aż ser się rozpuści i nabierze konsystencji śmietany.

Do sosu dodaję odcedzony makaron, mieszam, posypuję posiekanymi orzechami i natychmiast podaję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz