środa, 4 sierpnia 2010

Bułeczki piknikowe

Wg moich notatek przepis na te bułeczki pochodzi ze strony Liski. Zajrzałam tam przed chwilą i nie mogłam go odnaleźć. Może zmieniłam im nazwę? Może Liska coś zmieniła?  W sumie jest to nieistotne. Najważniejsze jest to, że są to bułeczki warte szerokiej publikacji, dlatego znajdą się również tutaj!























Bułeczki piknikowe
ilość porcji: ok. 10 sztuk

Metoda dla osób korzystających z pieczarki (tak maszyna do pieczenia chleba została nazwana w moim domu przez dzieci :-) 
____________

350 g mąki pszennej chlebowej (typ 850) /ja czasami daję 100 g mąki graham/
2 łyżeczki drożdży suszonych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
220 ml wody
1 łyżka oleju /ja używam z pestek winogron/
____________

Przekładam wszystkie składniki do maszyny, mieszam korzystając z programu do zagniatania ciasta. Ze względu na różne właściwości mąki, może być konieczne dodanie więcej mąki lub wody, aby uformowała się zgrabna porcja ciasta.

Kiedy ciasto już się wstępnie uformuje, dodaję olej.

Po całkowitym wymieszaniu pozostawiam w maszynie na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie formuję 40 g bułeczki, spłaszczam, smaruję oliwą, przykrywam i odstawiam na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

Piekę 5 minut w 230 stopniach i kolejne 12-15 minut w 200 stopniach.
Studzę na kratce.

1 komentarz:

  1. Upiekłam je już kilka razy, zawsze wychodzą pyszne:) bardzo mi smakują:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń