Oto szybki pomysł na letnią sałatkę. Tylko dwa główne składniki, dodatkowo moje ulubione, a efekt świetny! Do tego zestawu brakuje tylko dobrej bagietki, oczywiście z domowego wypieku!
Sałatka cukiniowo-pomidorowa
ilość porcji: 2
____________
1 mała cukinia
2 pomidory
2 łyżki octu winnego
1/3 szklanki oliwy extra virgine
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
cukier puder
____________
Cukinię kroję w półcentymetrowe plastry.
Każdy plaster smaruję oliwą z dwóch stron za pomocą pędzelka.
Lekko solę.
Smażę na patelni, najlepiej grillowej, przez kilka minut, w połowie obracając każdy plaster.
Pomidory sparzam, obieram ze skóry, kroję również w plastry.
Na talerzu układam na przemian plaster cukinii i plaster pomidora.
Z 2 łyżek octu i 6 łyżek oliwy oraz soli, pieprzu, szczypty cukru pudru i zmiażdżonego czosnku przygotowuję sos. Polewam sosem warzywa i odstawiam na pół godziny do lodówki.
Podaję jako samodzielne danie lub dodatek np. do makaronów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz