czwartek, 5 sierpnia 2010

Sałatka cukiniowo-pomidorowa


Oto szybki pomysł na letnią sałatkę. Tylko dwa główne składniki, dodatkowo moje ulubione, a efekt świetny! Do tego zestawu brakuje tylko dobrej bagietki, oczywiście z domowego wypieku!


Sałatka cukiniowo-pomidorowa

ilość porcji: 2
____________

1 mała cukinia
2 pomidory
2 łyżki octu winnego
1/3 szklanki oliwy extra virgine
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
cukier puder
____________

Cukinię kroję w półcentymetrowe plastry. 
Każdy plaster smaruję oliwą z dwóch stron za pomocą pędzelka. 
Lekko solę. 
Smażę na patelni, najlepiej grillowej, przez kilka minut, w połowie obracając każdy plaster.

Pomidory sparzam, obieram ze skóry, kroję również w plastry.

Na talerzu układam na przemian plaster cukinii i plaster pomidora.

Z 2 łyżek octu i 6 łyżek oliwy oraz soli, pieprzu, szczypty cukru pudru i zmiażdżonego czosnku przygotowuję sos. Polewam sosem warzywa i odstawiam na pół godziny do lodówki.

Podaję jako samodzielne danie lub dodatek np. do makaronów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz