wtorek, 3 sierpnia 2010

Mufinki porzeczkowe


To ostatni dzwonek na zrobienie tych mufinek, porzeczki już się kończą... 
Do tego przepisu użyłam w 100% mąki graham. Jednak była to bardzo drobno mielona mąka firmy Babalscy, którą uwielbiam właśnie za to, że swobodnie można nią zamieniać zwykłą pszenną. Mąki innych firm typu graham są zazwyczaj grubiej mielone, dlatego dodaję je do ciast po wymieszaniu pół na pół ze zwykłą pszenną.


Porzeczkowe mufinki grahamki z kruszonką

Ilość porcji: 18-24 sztuki
____________

SUCHE SKŁADNIKI:
375 g mąki graham
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g brązowego cukru

MOKRE SKŁADNIKI: 
250 ml mleka
2 jaja
100 ml oleju (np. słonecznikowego)

DODATKI: 
200-300 g porzeczek

KRUSZONKA: 
50 g masła
80 g brązowego cukru
60 g mąki graham
3 łyżki płatków owsianych
____________

Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek, sól i cukier. Mieszam. Dodaję porzeczki i ponownie delikatnie mieszam.

Mleko roztrzepuję z jajami i olejem.

Do mąki dodaję mokre składniki i niezbyt dokładnie mieszam za pomocą łyżki (ciasto powinno być grudkowate, niezbyt gładkie, żeby mufinki nie zrobiły się twarde i gumowate).

Z podanych składnikow zagniatam szybko kruszonkę, dodając ew. więcej mąki. 

Foremkę mufinkową natłuszczam lub wykładam papierowymi foremkami. Napełniam ciastem do 3/4 wysokości (najlepiej robi się to za pomocą łyżki do lodów), posypuję wierzch kruszonką, lekko przyklepuję.

Piekę 25 minut w 220 stopniach.

1 komentarz:

  1. Na moim drzewku wiszą porzeczki już bardzoooo dojrzałe i nie ma chętnych na nie... Tak więc zaraz zrobię te muffinki i zobaczymy czy znajdą się chętni. ;-)

    OdpowiedzUsuń